Va ser una bruna, no una frisona

vaca.jpg

Aquesta és la foto testimoni de la visita que ens va fer fa uns dies, i per partida doble, l’amiga vaca. Mai havia vist una com aquesta tan de prop, i mai m’hagués pogut imaginar que a sobre poc després l’estaria traient fora com si fos la gossa Coloma. Dic una com aquesta perquè per un ignorant com jo en molts temes, però en la categoria vacuna en particular el buit és absolutament esfereïdor, no ha sapigut fins ara que el tipus d’animal que ens va ajudar a tallar la gespa a mossegades havia sigut una vaca bruna. Que es va introduir al Pirineu provinent de Suïssa, i es va fusionar amb la vaca autòctona catalana a finals del segle XIX. Segons es detalla àmpliament a la web de la Federació Raça Bruna dels Pirineus, inicialment va ser una vaca “triple play”: és a dir, per donar carn, llet i treball. Més endavant es va convertir en una raça d’aptitud mixta, carn-llet, i en l’actualitat s’ha especialitzat en la producció de carn.

Sí que coneixia l’altra tipus de vaca, marcada per la seva pell blanca i les clàssiques taques negres (o vermelles), tot i que tot just acabo d’aprendre que pertanyen a la raça Holstein o Frisona, anomenada així per ser originària de la regió de Frisia, als Països Baixos. M’ha impactat el fet de saber via Wikipedia que precisament aquesta regió va ser la primera entitat política internacional que va reconèixer la independència dels Estats Units del comandament britànic l’any 1782.

Aquests dies l’Oriol m’ha explicat que durant la República espanyola es va fer un esforç considerable per enfortir la presència de la frisona a través de la importació de vaques provinents d’Europa amb la intenció de millorar la producció i a qualitat de la llet. Però que amb l’arribada de la guerra civil i la posterior dictadura aquest procés es va donar pràcticament per tancat i es presuposa que va hipotecar l’evolució d’aquest sector cap a nivells més importants dels que ha pogut aconseguir fins ara.

Potser hi ha marge de recuperació arran de l’interès de la Xina en incrementar de forma massiva el consum intern de llet.

Benvinguts al món de les vaques… 🙂

Anuncis

2 comentaris

Filed under Uncategorized

2 responses to “Va ser una bruna, no una frisona

  1. Oriol

    O sigui que era bruna? quin embolic!

    Per seguir la recerca estiuenca (que fariem sense la Viquipèdia i Google) t’apunto el tema de les emissions de les vaques i l’efecte hivernacle. També dóna força…

    😉

  2. sureny

    mmm… alguna cosa he sentit… m’ho apunto 😉

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s